Yıllık izin, çalışanların belirli bir süre boyunca işten ayrılarak dinlenmesini sağlayan yasal bir haktır. İş Kanunu çerçevesinde düzenlenen yıllık izin süresi boyunca çalışanlar ücretlerini tam olarak alırlar. Ancak, bu konuda yanlış bilinen bazı detaylar bulunmaktadır. Bu yazıda, yıllık izinde maaş kesintisi olup olmadığı, izin süreleri ve ilgili düzenlemeleri detaylı bir şekilde ele alacağız.

Yıllık İzin Zorunlu mu?

Yıllık izin, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 53. maddesi uyarınca çalışanlara tanınan bir haktır. Çalışanlar, belirlenen kıdem sürelerine bağlı olarak yıllık ücretli izin hakkına sahiptir. Yıllık izin süresi, işçinin kıdemine göre değişiklik göstermektedir.

Yıllık İzin Süreleri Tablosu

Çalışma SüresiYıllık İzin Süresi
1 – 5 yıl (dahil)14 gün
5 – 15 yıl (dahil)20 gün
15 yıl ve üzeri26 gün
18 yaş altı ve 50 yaş üstüen az 20 gün

İzin süreleri, işçinin hizmet süresine göre belirlenir ve bu süreler asgari seviyededir. İşveren, çalışanına bu süreden daha fazla izin verebilir ancak daha az süre tanınamaz.

Yıllık İzinde Maaş Kesintisi Olur mu?

Çalışanlar, yıllık izinlerini kullanırken maaşları tam olarak ödenir. İş Kanunu’na göre, yıllık izne ayrılan çalışanların ücretlerinde herhangi bir kesinti yapılamaz. Ayrıca, çalışanlara izin dönemine ilişkin ücretleri, izin başlamadan önce peşin olarak ödenmelidir.

Yıllık izinde maaşın tam ödenmesi gerektiği ile ilgili hususlar şunlardır:

  • İşveren, çalışanın yıllık izinde olduğu günler için ücret ödemek zorundadır.
  • Yıllık izin süresi boyunca çalışana ücret ödenmezse, işveren hakkında yasal işlem başlatılabilir.
  • Çalışan, yıllık izindeyken farklı bir işte çalışamaz. Eğer çalıştığı tespit edilirse, işveren yıllık izin ücretini geri talep edebilir.

Yıllık İzin Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Yıllık izin süresi boyunca ödenecek maaş, çalışanın günlük brüt ücreti üzerinden hesaplanır. Çalışanın son aldığı brüt maaş esas alınarak izin ücreti belirlenir.

Örnek Hesaplama:

  • Aylık Brüt Maaş: 30.000 TL
  • Günlük Brüt Ücret: 30.000 TL / 30 = 1.000 TL
  • Yıllık İzin Süresi: 14 gün
  • Ödenecek İzin Ücreti: 14 x 1.000 TL = 14.000 TL

Bu hesaplama, çalışanın yıllık izin süresince alması gereken maaşı gösterir. Vergi kesintileri de dikkate alınarak net ödeme hesaplanır.

65 Yaş Üstü Çalışanların Yıllık İzni

65 yaş üstü çalışanlar, iş gücünde aktif olmaya devam eden bireylerdir ve onların dinlenme hakkı daha fazla korunmaktadır. Bu nedenle, yıllık izin süreleri kanunen daha uzun belirlenmiştir.

  • 50 yaş üstü ve 18 yaş altı çalışanlar için en az 20 gün yıllık izin hakkı vardır.
  • 65 yaş üstü çalışanların yıllık izin hakları, işverenin inisiyatifiyle artırılabilir.

65 Yaş Üstü Çalışanların Yıllık İzni

65 yaş üstü çalışanlar, iş gücünde aktif olmaya devam eden bireylerdir ve onların dinlenme hakkı daha fazla korunmaktadır. Bu nedenle, yıllık izin süreleri kanunen daha uzun belirlenmiştir.

  • 50 yaş üstü ve 18 yaş altı çalışanlar için en az 20 gün yıllık izin hakkı vardır.
  • 65 yaş üstü çalışanların yıllık izin hakları, işverenin inisiyatifiyle artırılabilir.

Yıllık İzin Kullanımı ile İlgili Önemli Noktalar

  • Yıllık izin süresi bölünerek kullanılabilir. Ancak, bir bölümü en az 10 gün olmak zorundadır.
  • Çalışan yıllık izin hakkını kullanmak istemezse, bu hakkını devredemez veya ücrete çeviremez. Ancak, işten ayrılma durumunda kullanılmayan yıllık izinlerin ücreti çalışana ödenir. – Yıllık izin hakkı devredemez veya ücrete çeviremez. Ancak, işten ayrılma durumunda kullanılmayan yıllık izinlerin ücreti çalışana ödenir. 
  • İşveren, çalışanı yıllık izin kullanmaya zorlayamaz ancak iş programına uygun şekilde yıllık izinlerin planlanmasını sağlayabilir. -İşveren, çalışanın yıllık izin kullanabilmesi için, iş programına göre uygun şekilde planlama yapılmasını sağlamalıdır.

Kısaca

Yıllık izin, çalışanların dinlenmesini sağlamak için verilen yasal bir haktır ve maaş kesintisi yapılmaz. Çalışan, izin süresi boyunca tam maaşını alır ve işveren bu ödemeyi peşin yapmakla yükümlüdür. Ayrıca, yıllık izin süreleri kıdeme göre değişiklik gösterir ve çalışanlar bu haklarını işten ayrılana kadar kullanmalıdır. Yıllık izinle ilgili tüm düzenlemelere uygun hareket edilmesi, hem işçi hem de işveren için hukuki sorunların önüne geçilmesini sağlar.

Mobil Aplikasyonlarımız
CRM
Mobil Aplikasyonlarımız