e-İmza Nedir?
Dijital dönüşüm sürecinin başlamasıyla birlikte, e-İmza ve dijital imza gibi teknolojilerin kullanımı gündeme geliyor. İş süreçlerini dijital yöntemlerle daha kolay bir şekilde yönetmek isteyen işletmeler, bu teknolojilerden faydalanmaya başlıyor. e-İmza, elektronik belgelerimizi yasal olarak imzalamak ve onaylamak için geliştirilmiş bir yöntem olarak tanımlanıyor. Öte yandan, e-İmza, hukuksal tanımlara ve kanuna göre, bir elektronik belgeye eklenen veya bu veriyle mantıksal ilişkisi olan, kimlik doğrulama amacıyla kullanılan bir elektronik veri olarak ifade ediliyor.
Dijital İmza Nedir?
Geleneksel anlamda parmak izinize eşdeğer nitelikte olan dijital imza, online bir belgeye nitelik ve geçerlilik kazandırmak amacıyla kullanılan teknolojik bir araç olarak tanımlanıyor. Dijital imza, elektronik belgelerin güvenliğini sağlayan kriptografik bir teknoloji olarak, modern iş dünyasında devrim niteliği taşıyor. TÜBİTAK zaman damgası, karekod tanımlanması gibi tekniklerle verinin değiştirilmediğini garanti ederken, dijital platformlarda belgelerin imzalanması ve depolanması işlevini sağlıyor.
Dijital İmza Nasıl Kullanılır?
Dijital imza kullanımı ile oldukça pratik ve kolay bir süreç sizleri bekliyor. Kullanımının oldukça kolay ve pratik olması, işletmelerin tercih sebepleri arasında yer alıyor. Dijital imza kullanmak için yapacağınız tek şey gönderilecek belgeleri sisteme yüklemek. Bu kısa ve pratik işlem sayesinde hem zamandan tasarruf ediyor hem de ilgili belgeyi güvenle iletebiliyorsunuz.
Dijital İmza Nasıl Alınır?
inoportal, dijital imza kullanmak isteyen işletmeleri oldukça kolay ve anlaşılır bir süreç ile karşılıyor. Kullanıcılar, herhangi bir kurulum sürecine ihtiyaç duymadan gerekli personel verilerini sisteme kayıt edebilir ve dijital imzayı kullanmaya başlayabilir. Üstelik, bu teknoloji, dilediğiniz her yerden erişim olanağı sağlıyor. Bilgisayar, notebook, tablet ya da mobil cihazlarınızdan İnoportal’ın dijital imza modülünü kullanarak, belgelerinizi hızlı ve güvenli bir şekilde imzalayabiliyorsunuz. Ayrıca, kullanıcı dostu arayüzü sayesinde herhangi bir teknik bilgiye sahip olmasanız bile rahatlıkla işlemlerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz. Böylece, iş akışınızı hızlandırırken, belgelerinizin güvenliğini de sağlayabiliyorsunuz.
e-İmza ve Dijital İmza Aynı Şey mi? e-İmza Dijital İmza Arasındaki Farklar Nelerdir?
e-İmza ve dijital imza arasında bir ilişki olup olmadığı, dijital dönüşüm sürecine hazırlanan işletmeler tarafından araştırılıyor. e-İmza, online platformlarda belgelerinizi imzalamanıza olanak tanıyan dijital bir araç olarak tanımlanıyor. Bununla birlikte, e-İmza ve dijital imza yasal mevzuatlara uyum ve şifreleme teknikleri olarak aynı sonucu doğursa da aralarında bazı farklılıklar bulunuyor. e-İmzayı temin etmek için farklı yöntemler bulunuyor. Ancak, bu yöntemlerin maliyetli ve meşakkatli olması dikkat çekiyor. BTK tarafından onay almış, e-İmza sağlayıcısı olan şirketler ve devlet tarafından temin edilen e-İmza, gerekli belgeler iletildikten sonra dongle takarak kullanılabiliyor. Bu durum, yüzlerce çalışanı olan firmalar için pratik bir yöntem olarak görünmüyor. Öte yandan, mobil operatörlerden servis hizmeti alarak temin edilen e-İmza ise maliyetli bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada dijital imza, e-İmzaya kıyasla çok daha düşük maliyetli ve pratik bir alternatif sunuyor. e-İmzaya karşılık dijital imza, sisteme kayıtlı çalışanların kimlik, GSM numarası ve mail adresi gibi bilgileriyle, bordroların hızlı ve pratik bir şekilde işlenmesini sağlıyor. Çalışanlar, kendilerine gönderilen bordro belgelerini sistem üzerinden inceleyip onaylayabiliyor cep telefonlarına gelen doğrulama kodunu girdiklerinde, dijital imza otomatik olarak oluşturulmuş oluyor. Böylece, e-İmzanın aksine, şirket çalışan bazlı işlem yapmadan doğrudan dijital imza kullanarak süreçlerini hızlandırabiliyor. Bu yöntem hem zaman tasarrufu sağlıyor hem de kullanıcı dostu bir alternatif sunuyor. Özetle, dijital imza kullanımı ile e-İmza gerekliliklerini yerine getirirken, daha verimli süreçler elde etmiş olursunuz.
İnoportal Dijital İmza
inoportal dijital imza, yasal düzenlemeler ve yönetmeliklerle desteklenen, bordro ve sözleşme gibi belgelere geçerlilik kazandıran bir teknolojidir. HMK 199. Madde baz alınarak hazırlanmış olması sebebiyle onaylı belgelerin yasal mevzuatlara uygunluğu bulunmaktadır. Bu teknoloji, bordrolarda ıslak imza kullanmamanın getirdiği çeşitli karmaşık durumları ortadan kaldırır. Ayrıca, “Kep ile gönderilen bordrolarda yasal uyumluluk sağlanır mı?” sorusuna da çözüm sunmaktadır. İnoportal dijital imza, kişinin şahsi cep telefonu numarasına iletilen SMS onay kodu ile doğrulandığı ve TÜBİTAK zaman damgasıyla eşleştirildiği için işvereni ve çalışanı güvence altına alıyor. Bu yönüyle, çalışanın bordroyu ne zaman onayladığı ve belgenin değişmezliği garanti ediliyor. Bu teknoloji sayesinde zaman ve maliyet tasarrufu sağlayabilir, iş akış süreçlerinizi optimize edebilir ve süreçlerinize güvenilirlik kazandırabilirsiniz.
Sonuç olarak, dijital imza modern iş dünyasında birçok önemli süreci optimize ederken, belgelerin güvenilirliğini de yasal yollarla maksimize ediyor. Bordrolardan sözleşmelere kadar kullanım alanı oldukça geniş olan bu teknoloji pratik kullanımı ile öne çıkıyor. Özellikle, işletmelerin bordrolama süreçlerine nitelik ve bağlayıcılık kazandırıyor. İnoportal dijital imza yazılımını kullanarak bordronun çalışana ulaşıp ulaşmadığını veya onaylanıp onaylanmadığını belgeleyebilir, olası sorunlara ya da itirazlara karşı önlem alabilirsiniz.